Klasični Feng Shui

Feng Shui je kitajska filozofski sistem usklajevanja vsakogar z okolico. To je tesno povezana z daoizma. Izraz feng shui dobesedno prevaja kot "veter-voda" v angleškem jeziku. To je kulturni okrajšava vzeta iz prehoda sedaj, izgubljeno Classic pokopa zabeležene v komentarju Guo Pu je:  Feng shui je eden od petih umetnosti kitajske metafizike, ki so razvrščene kot fiziognomije (opazovanje nastopov preko formul in izračunov) . praksa feng shui obravnava arhitekturo v metaforičnih smislu "nevidnih sil", ki se vežejo na vesolje, zemljo in človeštvo skupaj, znan kot qi.
Zgodovinsko gledano, je feng shui pogosto uporablja za usmerjanje stavb-pogosto duhovno pomembnih struktur, kot so grobnice, pa tudi stanovanj in drugih objektov-v na Ugoden način. Glede na to se uporablja poseben slog feng shui, bi lahko Ugoden mesto se določi glede na lokalne značilnosti, kot so vodna telesa, zvezd, ali kompas.
Qi jezdi veter in razprši, vendar ostane nespremenjeno, ko naleti na vodo.
Feng shui je zatreti v celinski Kitajski v času kulturne revolucije leta 1960, od tedaj pa se je povečala priljubljenost.
Sodobne reakcije na feng shui so mešani. The Skeptic Enciklopedija psevdoznanost določa, da so nekatera načela feng shui "dokaj racionalno", hkrati pa ugotavlja, da "folk pravna sredstva in vraže ... [je bila] vključiti v eklektična mešanica Feng Shui je".

Članki