TKM Tradicionalna kitajska medicina

 

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je stil tradicionalne azijske medicine, ki jih sodobna medicina obveščen, ampak gradi na temelju več kot 2.500 let kitajske medicine, ki vključuje različne oblike zdravilo rastlinskega izvora, akupunktura, masaža (tui na), vaje (qi gong), in zdravljenje s hrano.  Uporablja se predvsem kot dopolnilni alternativni pristop medicine.  TKM se pogosto uporablja na Kitajskem in je vedno bolj razširjena v Evropi in Severna Amerika.
Eno od osnovnih načel TKM "meni, da je ključnega pomena energetska telesa (chi ali qi) kroži po kanalih, imenovanih meridianov, ki imajo podružnice, povezanih z telesnih organov in funkcij.« Koncepti telesa in bolezni, ki se uporabljajo v TKM izražajo svoje starodavni izvor in poudarek na dinamičnih procesov preko materialno strukturo, ki je podobna evropski humoralnega teorije. Znanstveno raziskovanje je ni našel histološkega ali fiziološke dokaze za tradicionalne kitajske pojme, kot so qi, meridiane in akupunkturne točke. [a] teorija in praksa TKM ne temeljijo na znanstvenih spoznanjih in njeni zdravniki pogosto ne strinjajo o tem, kaj diagnoza in zdravljenje je treba uporabiti za katero koli bolnika. Učinkovitost kitajski zeliščni medicini še vedno slabo raziskana in dokumentirana. Obstaja zaskrbljenost zaradi številnih potencialno strupenih rastlin, živali, delov in mineralnih kitajski Medicinals. Pregled stroškovne učinkovitosti raziskav za TKM ugotovila, da je študij nizko stopnjo dokazov, vendar do sedaj niso pokazale rezultate koristi. [9] farmacevtske raziskave je raziskati možnosti za ustvarjanje novih zdravil iz tradicionalnih pravnih sredstev, z nekaj uspešnimi rezultati. Narava uredniški opisano TKM kot "polna psevdoznanost", in dejal, da je najbolj očiten razlog, zakaj ni dal veliko zdravil da ima večina njenih zdravljenja ni logično mehanizma delovanja. Zagovorniki predlagajo, da so raziskave doslej zamudila ključne značilnosti umetnosti TKM , kot neznanih interakcije med različnimi sestavinami in kompleksnih interaktivnih bioloških sistemov.
V nauke kitajski medicini so zakoreninjeni v knjigah, kot so Rumenega cesarja Inner Canon in Razpravo o hladne škodo, ki jo, kot tudi v kozmoloških pojmov, kot jin-jang in petih fazah. Od leta 1950 so se te zapovedi standardizirana iz Ljudske republike Kitajske, vključno s poskusom, da bi jih vključili s sodobnimi pojmi anatomijo in patologijo. Leta 1950 je kitajska vlada spodbuja sistematizirati obliko TKM .
Pogled TKM je telesa daje malo poudarka na anatomskih struktur, vendar pa se v glavnem ukvarja z določitvijo funkcionalnih subjektov (ki uravnavajo prebavo, dihalne, staranje itd). Medtem ko je zdravje dojema kot harmonične interakcije teh subjektov in zunanjim svetom, je bolezen razlagati kot disharmonije v interakciji. Cilj TKM diagnoza za sledenje simptome vzorcev osnovnega disharmonije, z merjenjem pulza, pregledovanje jezik, kože in oči, in je videti na prehranjevanje in spanje navade osebe, kot tudi mnoge druge stvari.

Članki